BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

u follow i & i follow u

Friday, September 9, 2011

Topup @ Talian Prabayar Akan Kena cukai

Talian Pra-Bayar dah kena cukai...Maksudnya Topup RM10 dan Jadi RM10.60.RM0.60 masuk poket kerajaan(cukai).Kalau 1000000 orang sekali topup RM600000 masuk kerajaan.Memang genius kan Kerajaan dalam nak songlap duit rakyat.Kalu sebelum ini siapa yang pakai line sahaja yang kena cukai perkhidmatan sekarang duit orang yang pakai topup pun akan dibantainya sekali.

Mari kita lihat semula kehidupan seseorang rakyat Malaysia sekarang.Makan KFC @ MCD kena cukai,pakai astro dekat rumah kena cukai,pakai telefon kena cukai,naik kapal terbang kena cukai mcm2 cukailah.tak masuk bayaran tol lagi.punah2..Kalau macam ini jadi orang asli dalam hutan lagi baik...semua terselamat tak kena bayar.Tapi hutan pun mereka dah tebang buat balak.

Inikah kerajaan yang sedia ada...Kalau asyik pau 'duit rakyat" je,apa baiknya kerajaan ini.Aku rasa memang
dah nak berlaku peralihan kuasa kepada kerajaan baru masa PRU-13 ni.Tapi aku tak tahu kenapa kerajaan ambil langkah yang tidak popular ini.Terang-terang buat rakyat marah...

Mungkin rakyat Malaysia jenis mudah 'dipau'...pau pun bukan nak marah dan bersuara..lain kali beli seluar dalam pun kena cukai jugak...Aku tak sanggup tunggu saat itu..

P/s:Kepada anggota kerajaan yang baca entry aku ni, jangan marahlah sebab anda yang mula dahulu bangkitkan kami rakyat Malaysia. 

 

Cukai talian prabayar 6 peratus
Oleh Mahanum Abdul Aziz

2011/09/09

Semua pembelian tambah nilai, kad sim dikena caj mulai 15 September

KUALA LUMPUR: Pembelian tambah nilai perkhidmatan prabayar dan pek permulaan kad SIM bagi semua syarikat telekomunikasi akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus, berkuat kuasa 15 September ini.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan syarikat telekomunikasi di Kuala Lumpur semalam, cukai perkhidmatan bukan sesuatu yang baru, namun sejak perkhidmatan prabayar diperkenalkan pada 1998 cukai berkenaan diserap oleh syarikat telekomunikasi.
Katanya, langkah itu diambil bagi memastikan perkhidmatan prabayar mudah alih kekal kompetitif berikutan kadar panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS) prabayar adalah tinggi berbanding pasca bayar.
“Dengan kadar panggilan prabayar berkurangan sejak beberapa tahun ini, ia kini ditawarkan pada kadar yang amat berdaya saing,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu menambah, dengan cukai perkhidmatan enam peratus terhadap perkhidmatan prabayar, pelanggan yang membeli tambah nilai RM10 perlu membayar RM10.60, yang mana 60 sen adalah cukai perkhidmatan.

“Pelanggan prabayar dimaklumkan melalui SMS bermula semalam mengenai cukai perkhidmatan itu,” katanya.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarat baru itu, pelanggan prabayar boleh merujuk kepada laman web syarikat telekomunikasi atau menghubungi pusat perkhidmatan pelanggan.
Syarikat telekomunikasi itu berkata, cukai perkhidmatan adalah cukai penggunaan dan boleh dikenakan kepada pelanggan seperti termaktub dalam perundangan cukai perkhidmatan.

Akta Cukai Perkhidmatan 1975 memerlukan syarikat telekomunikasi mengenakan levi cukai perkhidmatan pada kadar tertentu terhadap perkhidmatan telekomunikasi, termasuk perkhidmatan prabayar mudah alih.

Ia sama seperti cukai perkhidmatan yang dilevi terhadap pembelian makanan dan minuman daripada restoran dan hotel.

Sementara itu, BERNAMA melaporkan Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit Malaysia (PERBIT) membantah tindakan syarikat telekomunikasi mengenakan caj perkhidmatan enam peratus bagi pembelian tambah nilai perkhidmatan prabayar dan pek permulaan kad SIM mulai 15 September ini.

Presidennya, Mohd Ali Ibrahim, berkata tindakan itu tidak masuk akal dan akan memberi kesan kepada pengguna, terutama golongan berpendapatan rendah.

“Kalau kita tengok, kebanyakan yang menggunakan prabayar adalah golongan berpendapatan rendah dan pelajar, walaupun enam peratus dilihat kecil, ia akan memberi kesan,” katanya

0 comments: