BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

u follow i & i follow u

Sunday, February 6, 2011

7 Perkara tentang Sarawak yang korang Tak Tahu..


 Sedap sangat makanan istimewa Sarawak kat sini…Kalau datang ke sini mesti cuba mee kolok dan Nasi ayam penyet.Mee kolok special aku dah cuba kat Serapi Corner dan Restoran Cina (gerai Islam) kat sebelah Restoran Bonda Kuching.Kuah dan sambal dia memang pekat dan ada ‘kick’..Manakala Nasi ayam penyet aku dah try kat depan Hotel Dormani.Boleh tahann!!!

Anda nak booking Hotel di Kuching.Aku dah pernah bermalam di ,Habour View,Borneo hotel and Penview.Semua RM100+++ semalam include breakfast..Tapi kalu korang nak hotel betul-betul dengan pusat bandar ,choice yang aku cadangkan adalah Habour View atau Hilton…Memang dekat dengan Waterfront(tempat menarik wajib untuk ambil gambar kalu datang ke Kuching.Hotel budget dan rumah tumpangan ada gak..Cuba Laila Inn.Semalam rm60..

Roti Gardenia dan high5 memang sukar nak cari di Sarawak…So jangan terkejut kalu korang cari roti ini tak jumpa.Jangan samakan macam kedai runcit dan stesen minyak semenanjung yang anda senang-senang akan jumpa roti jenama tersebut.Tapi Roti jenama tempatan adalah.Lapar roti Gardenia..Sedap di makan begitu sahaja…

Ada peraturan memandu di sini yang patut anda tahu.Turn Left when Exit is Clear Iaitu boleh pusing ke kiri jika laluan tersebut dah kosong dan selamat.Memang tiada Lampu Isyarat yang menunjukkan anak panah ke kiri..Sendiri mau ingat lah yer…

Warga Sarawak memang pemandu yang baik..Jika di jalan raya mereka memandu mengikut kadar had laju yang sepatutnya.Tiada seperti di semenanjung yang sering nak cepat dan “rush”.Lambat skit pasti dihon.Sepanjang perjalanan,aku tengok pemandu-pemandu saling membantu.Bila keadaan selamat dan boleh potong terutamanya kenderaan berat, di laluan berbukit dan berliku ,mereka akan mengelip lampu terang sebagai tanda ‘selamat dan boleh potong”.Boleh juga sebagai tanda amaran kalu ada polis..hehehe..Yang pasti kalu ada memandu berhati-hati dan selalu cermat…kalu nak potong pastikan laluan selamat ok!!!

Anda nak makan kek Lapis Dayang Salhah? Jika anda dari Waterfront Kuching anda boleh naik perahu menyeberangi Sungai Rajang dengan hanya 50 sen sahaja.Nak derma lebih kat pak cik tu pun xpa..Sekejap je tak sampai 2 minit sampai seberang.Jalan dalam 200meter anda akan jumpa rumai kedainya.Kek paling best bagi aku adalah Kek lapis India…Cubalah

Kalau dari pekan Betong nak ke Kuching, anda kena tahu dan ada contact dengan prebet sapu…Sebab yang terbaik ke Kuching adalah naik van prebet sapu..Bas ekspress tak masuk pekan dan anda kena turun di persimpangan jalan.Kalu ada pun bas lama yang ambil masa lama ke kuching sebab singgah banyak tempat.Pastikan anda kenal dan pilih Prebet sapu yang boleh dipercayai dan kawan anda kenal…Setakat aku naik ni selamat.RM30 sahaja..Hantar sampai airport..Thank U Edwin…

Ada banyak benda best lagi kat Sarawak..Anda kena datang kalu nak tahu suasana di sini.Yang pasti Sarawak terbaikkkkk!!!!!

2 comments:

Mrs.FaizalRiza said...

sarawak is the best...:) i komen u..u komen i..

:L:I:L:L:Y: said...

thanks..nice info..memang tgh merancang utk pegi bercuti kt sarawak..tp masih mencari info ape yg best kt situ..