BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

u follow i & i follow u

Saturday, March 19, 2011

Peristiwa Israk dan Mikraj

Alhamdullilah...segala puji bagi Allah..Akhirnya dapat aku baca tentang peristiwa Israk & mikraj...susah juga nak jumpa penerangan yang ringkas dan mudah difahami tentang peristiwa ini.Memang dah lama aku ingin mengetahui tentang peristiwa Israk & Mikraj...Namun aku ingin membacanya dari sumber-sumber yang tulus dan benar.Yelah aku ini bukan seorang ilmuan Islam dan mempunyai ilmu pengetahuan Islam yang mendalam.Semoga Allah membimbingku ke jalan yang benar dalam mengetahui Peristiwa yang penting dalam sejarah Islam ini.Aku ingin kongsikan apa yang aku baca ini.

|| Hayati Peristiwa Israk Mikraj ||

بسم الله الرحمن الرحيم


Mafhum Firman ALLAH S.W.T : "Maha Suci ALLAH yang telah memperjalankan hambaNYA pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah KAMI berkati sekelilingnya agar KAMI perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran KAMI. Sesungguhnya DIA adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israa': Ayat 1)
1. Sebelum Israk dan Mikraj


RASULULLAH S.A.W mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati RASULULLAH S.A.W dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada RASULULLAH S.A.W Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh RASULULLAH dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.


2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):


Sepanjang perjalanan (israk) itu RASULULLAH S.A.W diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempattempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), RASULULLAH S.A.W telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:


i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana RASULULLAH S.A.W akan melakukan hijrah;
ii. Bukit Tursina, iaitu tempat NABI MUSA A.S menerima wahyu daripada ALLAH;
iii. Baitul-Laham (tempat NABI 'ISA A.S dilahirkan)


Dalam perjalanan itu juga baginda RASULULLAH S.A.W menghadapi gangguan jin 'Ifrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :


- Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. RASULULLAH S.A.W diberitahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.


- Tempat yang berbau harum. RASULULLAH S.A.W diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Masyithoh (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).


- Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu RASULULLAH S.A.W : Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).


- Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orangyang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.


-Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail : Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.


- Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba'.


- Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail : Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.


- Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail : Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.


- Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail : Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.


- Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail : Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.


- Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan memanggil RASULULLAH. RASULULLAH tidak memperdulikannya. Kata Jibrail : Itulah dunia. Jika RASULULLAH memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.


- Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh RASULULLAH S.A.W berhenti. RASULULLAH S.A.W tidak menghiraukannya. Kata Jibrail : Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.


- Seorang perempuan bongkok tiga menahan RASULULLAH S.A.W untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail : Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.


Setibanya di masjid Al-Aqsa, RASULULLAH S.A.W turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat bersama segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.


RASULULLAH S.A.W terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. RASULULLAH S.A.W memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.


3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):


Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. RASULULLAH S.A.W dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).


i- Tangga Pertama : RASULULLAH S.A.W dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan NABI ADAM A.S Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.


ii- Tangga Kedua : RASULULLAH S.A.W dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan NABI 'ISA A.S dan NABI YAHYA A.S.


iii- Tangga Ketiga : Naik langit ketiga. Bertemu dengan NABI YUSUF A.S.


iv- Tangga Keempat : Naik tangga langit keempat.Bertemu dengan NABI IDRIS A.S.


v- Tangga Kelima : Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan NABI HARUN A.S yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.


vi- Tangga Keenam : Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan NABI-NABI Seterusnya dengan NABI MUSA A.S, RASULULLAH S.A.W mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.


vii- Tangga Ketujuh : Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan NABI IBRAHIM KHALILULLAH yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada RASULULLAH S.A.W, NABI IBRAHIM A.S bersabda, "Engkau akan berjumpa dengan ALLAH pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH".


Mengikut riwayat lain, NABI IBRAHIM A.S bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu : SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, LA ILAHA ILLALLAH, ALLAHU AKBAR dan LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL 'ALIYYIL-'AZHIM.Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga".


Setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib, RASULULLAH S.A.W dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).


viii- Tangga Kelapan : Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. RASULULLAH S.A.W menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda RASULULLAH S.A.W dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.


ix- Tangga Kesembilan : Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. RASULULLAH S.A.W masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.


x- Tangga Kesepuluh : Baginda RASULULLAH S.A.W sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan ALLAH S.W.T dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan MUHAMMAD SAW, Rasul-Nya:


ALLAH S.W.T : Ya MUHAMMAD SAW.


RASULULLAH S.A.W : Labbaika.


ALLAH S.W.T : Angkatlah kepalaMU dan bermohonlah, KAMI erkenankan.


RASULULLAH S.A.W : Ya, Rabb. ENGKAU telah ambil IBRAHIM sebagai Khalil dan ENGKAU berikan dia kerajaan yang besar. ENGKAU berkata-kata dengan MUSA. ENGKAU berikan DAUD kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. ENGKAU kurniakan kerajaan kepada SULAIMAN yang tidak ENGKAU kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan SULAIMAN menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. ENGKAU ajarkan 'ISA Taurat dan Injil. Dengan izinMU, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. ENGKAU lindungi dia dan ibunya daripada syaitan.


ALLAH S.W.T : AKU ambilMU sebagai kekasih. AKU perkenankanMU sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatMU. AKU buka dadaMU dan buangkan dosaMU. AKU jadikan umatMU sebaik-baik umat. AKU Aberi keutamaan dan keistimewaan kepadaMU pada hari qiamat. AKU kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelumMU. AKU berikanMU ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. AKU berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. AKU kurniakanMU panji-panji Liwa-ul-hamd, maka ADAM A.S dan semua yang lainnya di bawah panji-panjiMU. Dan AKU fardhukan atasMU dan umatMU lima puluh (waktu) sembahyang.


4. Selesai munajat


RASULULLAH S.A.W di bawa menemui NABI IBRAHIM A.S kemudian NABI MUSA A.S yang kemudiannya menyuruh RASULULLAH S.A.W merayu kepada ALLAH S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya ALLAH perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.


5. Selepas Mikraj


RASULULLAH S.A.W turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.


(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)


Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran disebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati ALLAH dan takut kepada kekuasaanNYA.

0 comments: