BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

u follow i & i follow u

Friday, March 11, 2011

Pray for Japan:Graviti bulan penyebab bencana?

Pertama sekali takziah kepada negara Jepun yang kini sedang dilanda musibah gempa bumi dan tsunami.Saya berdoa agar negara-negara lain terutamanya negara jiran Indonesia dan Filipina mengambil langkah berjaga-jaga terhadap kemungkinan berlakunya gempa bumi dan tsunami.Moga semuanya insan di dunia ini selamat hendaknya.
 
Bolehkah malapetaka ini diramal?Apakah penyebabnya?Bila ia boleh berlaku lagi?Sesungguhnya ia adalah kuasa Allah S.W.T. Namun adakah kita boleh mengkaji secara sains faktor penyebabnya?Ikuti artikel ini.
 

Tsunami Jepun berlaku selepas saintis beri amaran


OMBAK tsunami melanda pantai di Iwanuma, utara Jepun semalam.


LONDON - Tsunami yang melanda pantai timur Jepun berlaku dua hari selepas beberapa saintis memberi amaran mengenai pergerakan bulan yang boleh menyebabkan bencana alam di Bumi, lapor sebuah akhbar semalam.
Pergerakan bulan itu yang digelar adi bulan, diramalkan berlaku pada 19 Mac ini apabila bulan berada paling rapat dengan Bumi sejak tahun 1992.
Ketika itu, jarak bulan dan Bumi sekitar 354,507 kilometer berbanding 384,403 kilometer pada hari-hari biasa.
Pada kedudukan tersebut, daya graviti bulan adalah sangat kuat dan dikhuatiri boleh mencetuskan bencana alam seperti gempa bumi, tsunami dan letusan gunung berapi. Ahli astronomi Amerika Syarikat (AS) Richard Nolle percaya pergerakan bulan itu mencetuskan bencana di Bumi.
"Fenomena itu memiliki kaitan sejarah dengan ribut kencang, air pasang besar dan gempa bumi," katanya dalam satu wawancara dengan stesen ABC minggu ini.
Fenomena itu pernah berlaku pada 1955, 1974, 1992 dan 2005. Bencana tsunami yang menyebabkan 200,000 orang di Indonesia terbunuh itu melanda dua minggu sebelum fenomena bulan berada dekat dengan Bumi pada Januari 2005. - Agensi

0 comments: