BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

u follow i & i follow u

Monday, January 31, 2011

Belacan dan Paku:promosi bahasa melayu di peringkat Dunia

Hari ini baru aku mengenali Belacan dan paku.. bukan makanan ye tapi manusia putih...orang putihlah maksud aku...Dua orang ini sanggup mengelar diri mereka  belacan dan paku...Tak sangka ada orang luar bangga dengan budaya dan makanan Malaysia..sedangkan ada rakyat Malaysia jijik nak makan belacan dan ulam-ulaman...katanya 'no class''...itulah 'Melayu celup 'yang hanya memilih makanan chease dan makanan ala-ala barat...buka mata mat salleh pun bangga dengan budaya,bahasa dan makanan kita.
Penggunaan Bahasa Melayu oleh belacan dan Paku setidak-tidaknya mempromosikan Bahasa Melayu Di arena antarabangsa.Sesuatu yang orang Malaysia sendiri tidak dapat lakukan.Malah Ramai yang mementingkan Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama yang mesti dipelajari.Rakyat Malaysia cuma merosakkan bahasa melayu dengan mencampur adukkan perkataan inggeris dalam percakapan..Bahasa rojak ini sedang berkembang dan diterima ramai sebagai bahasa orang ada-ada.
Namun..Belacan dan paku mencintai bahasa melayu sehingga mereka sendiri mengatakan mereka tidak boleh speaking n tidak tahu English..Perjuangan alternatif daripada mereka ini setidak-tidaknya mengangkat bahasa melayu di persada dunia dan mempromosikan bahasa melayu dengan lebih luas lagi.Semoga usaha mereka menyedarkan rakyat Malaysia untuk bangga dan mencintai Bahasa Ibunda.
Tahniah Belacan dan Paku..Teruskan usaha anda untuk mengangkat bahasa Melayu sebagai bahasa antarabangsa..nak tengok aksi mereka lagi silalah ke youtube ye...

0 comments: